BESTE RÅD - TÅLMODIGHET

BESTE RÅD – TÅLMODIGHET

Enorm etterspørsel etter valp – tilfeldig?

Vi- som andre registrerer stor etterspørsel etter valp i disse dager.
Ikke bare på rasen Engelsk Cocker Spaniel – men også andre raser, og andre dyr.
Det er flere telefonsamtaler, e-poster & etterspørsel på ulike grupper i SOME.
Er det tilfeldig at etterspørselen økte betraktelig -samtidig som COVID-19 brøt ut- og Norge begynte å «stenge ned»?

Et «argument» vi registrerer går igjen er: «Nå har vi god tid»…MEN -hva skjer til høsten når hverdagen forhåpentligvis er tilbake til normalt?
Skole, aktiviteter og jobb er i full gang- eller hva med neste sommer, når en kanskje har mulighet for å ta ferien i sommerhuset i Spania?
Passer det nye familiemedlemmet like godt inn da? Det er en stor avgjørelse å gå til anskaffelse av et nytt familiemedlem du forhåpentligvis skal ha i mange år frem i tid- så det er viktig å tenke på alle aspekter.

Valpekjøpere- men også oppdrettere kan bli frustrert av situasjonen slik den er i dag.
Oppdrettere som følger med på utviklingen- kan begynne å se for seg uheldige ettervirkninger- en slik «BOOM» gir selvfølgelig grobunn for ennå mer useriøs avl (dette er en annen diskusjon som vi ikke skal gå inn på nå), økt omplassering av dyr etc.
Om du som valpekjøper har satt deg godt inn i en rase, du er sikkert på at nettopp den rasen kan passe inn hos deg/dere og din/deres livssituasjon, du vet hva som kreves mtp. f.eks pelsstell, mosjon & aktivitetsnivå for å trives.

Du har kanskje planlagt at tiden er riktig for at du nå endelig skal begynne å lete etter ditt fremtidige familiemedlem på fire bein.
«Uheldigvis» ønsker MANGE andre også valp akkurat på samme tidspunkt, og du begynner kanskje å bli bekymret for at du ikke kan få din etterlengtede valp når i sommer allikevel pga. den store etterspørselen som er akkurat nå?

VENT- Ha tålmodighet til den rette oppdretteren har en ledig valp til deg, om det så ikke blir i sommer som du hadde tenkt.
Du skal ha det nye familiemedlemmet ditt i mange mange år.
En erfaren oppdretter skal kunne hjelpe deg med å finne en valp som kan passe til nettopp deg og din livssituasjon- dette for å gi både deg og valpen best forutsetning for at dere får et gjensidig-lykkelig liv sammen.
Det hender det dukker opp setninger/utsagn som: «Det er ikke så viktig hvor den kommer fra», «Vi skal bare ha en familiehund» eller «Bare den er rød eller blå».

VÆR KRITISK- Det er viktig.
Du er sikkert kristisk når du skal gå til anskaffelse av f.eks en bil?
Du vil ikke komme hjem å merke at den hangler & går, kanskje til og med noen ulyder? Er den EU-godkjent, er det servicehistorikk? Du gjør kanskje en grundig undersøkelse før du skal ut å titte på type/modell du kunne tenkte deg – så det ikke er mange kjente feil som dukker opp/går igjen på akkurat den typen?
En forhandler har en du kunne tenke deg…den har gått lite, alle servicer er fulgt, men det er feil farge. Eller motsatt. En forhandler har bilen du kunne tenke deg inne, det er bare et MEN- her er det ingen servicehistorikk, den skal snart EU-godkjennes- selger vet kanskje ikke historikken bak – Hva gjør du?
EN SAMMENLIGNING -som kun er gjort for å få frem et budskap. 🙂
Det er snakk om et levende individ som du skal ha i mange år-forhåpentligvis flere år enn du kanskje har bilen din. Den skal passe inn i ditt liv-og livssituasjon, for her kan du ikke bare «levere den tilbake- da den ikke stod til forventningene»
Så vær kristisk når det gjelder anskaffelse av valp. Finn en oppdretter som har god kunnskap om rasen, som kan gi deg nettopp den veiledning du måtte trenge.Sett deg godt inn i rasen du kunne tenke deg- og til slutt bruk god tid til å finne en erfaren oppdretter av rasen- så dere sammen kan finne en valp som er riktig for deg.

-Marthe <3